Koronavirüsten bile daha tehlikeli!
Koronavirüs kabusu ile birlikte dünyanın diğer sorunları da gündemde eskisi kadar yer almasa da ciddiyetini koruyor. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele sürerken bilim insanlarından şaşkınlık yaratan bir açıklama geldi.Geçtiğimiz aylarda paylaşılan bu görüntüde Avrupa'nın göbeği İtalya'daki hava kirliliği gözler önüne serildi. Koronavirüs salgınında kirlilik azalsa da, son haftalarda yeniden yükselişe geçti.
Geçtiğimiz aylarda paylaşılan bu görüntüde Avrupa'nın göbeği İtalya'daki hava kirliliği gözler önüne serildi.
Koronavirüs salgınında kirlilik azalsa da, son haftalarda yeniden yükselişe geçti.
hava kirliliği, Dünya üzerindeki her erkek, kadın ve çocuğun yaşam beklentisini yaklaşık iki yıl azaltıyor. Uzmanlara göre bu veriler, düşük kalitedeki havanın "insan sağlığına karşı en büyük tehdidi" oluşturduğunu gösteriyor.
Hava Kalitesi Yaşam Endeksi'ne göre (AQLI) dünya, COVID-19 salgınını kontrol altına almak amacıyla aşı bulmak için yarışırken, hava kirliliği dünya çapındaki milyarlarca insanın ömrünü kısaltıp sağlığını bozmaya devam ediyor.
Bu endeks, çoğunlukla fosil yakıtların yanmasından çıkan parçacık şeklindeki hava kirliliğini, insan sağlığı üzerinde meydana getirdiği etkiye çeviriyor.
Bir zamanlar dünyanın en kirli ülkelerinden biri olan Çin'deki parçacık maddelerde önemli azalmalar olmasına karşın, genel hava kirliliği seviyesinin son yirmi yıl boyunca durağan kaldığı bulunmuş. Hindistan ve Bengladeş gibi ülkelerde hava kirliliği o kadar ciddi boyutta ki, bazı bölgelerdeki ortalama yaşam süresi neredeyse on yıl kadar azalıyor.