Koronanın ölümcül yan etkilerine bir yenisi daha eklendi. Belirtisiz geçirenlerde risk daha fazla !

Dünya genelinde yaklaşık 45 milyon kişinin enfekte olduğu korona virüsün sebebiyet verdiği ölümcül yan etkilerin arasına her gün bir yenisi daha ekleniyor. İngiltere’de yer alan Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan her 100 kişiden birinin, virüsün neden olduğu kan pıhtılaşması ve sitokin fırtınası nedeniyle felç geçirdiğini ortaya koydu.




İngiltere’de yer alan Cambridge Üniversitesi’ndeki İnme Araştırma Grubu’ndan bilim insanları, Kovid-19 ve felç arasındaki ilişkiyi anlamak için 100 binden fazla hastayı kapsayan 61 küresel çalışmayı analiz etti

DÜNYA GENELİNDE BİNLERCE KİŞİ KOVİD-19 NEDENİYLE FELÇ OLDU

Journal of Stroke adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarında korona virüs nedeniyle hastaneye yatırılan her bin kişiden 14’ünün felç olduğu ortaya çıktı.Çalışmanın yazarlarında Hugh Markus, bu durumun dünya genelinde Kovid-19 teşhisi konulan binlerce kişinini felç olabileceği anlamına geldiğini söyledi. Araştırmacılar, Kovid-19 nedeniyle felç olan hastaların ölüm riskinin, virüs taşımayan felç hastalarından iki kat daha fazla olduğunu söyledi. 



Markus, “Veriler, felç oranın 0,014 olduğunu gösteriyor. Bu da hastanede yatan 100 kişiden en az birinin Kovid-19 kaynaklı felç geçirdiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

EN SIK "AKUT İSTEMİK İNME" GÖRÜLÜYOR

Araştırmacılar, yeni tip korona virüs nedeniyle en sık görülen felç türünün, akut iskemik inme olduğunu açıkladı. Kalp hastalıklarından sonra dünya genelinde ikinci gelen ölüm nedeni olan inme, kan pıhtısının damarı tıkaması veya kan damarının yırtılması sonucu beyne giden kan akımının bozulmasıyla oluşuyor.  Akut istemik inme 
oluştuğunda ilgili beyin hücreleri ölüyor.



YAŞ VE KRONİK HASTALIKLAR RİSKİ ARTIRIYOR

Bununla birlikte, bilim insanları felç geçirme riskinin, diyabet ve kalp hastalıkları gibi altta yatan sağlık sorunlarının varlığıyla arttığını belirtti. Ayrıca yaş yükseldikçe inme görülme sıklığının da arttığı bildirildi. Ancak, araştırmacılar nadir de olsa Kovid-19 hastası olan gençlerde ve önceden sağlık sorunları olmayanlarda da felcin görüldüğünü belirtti.



ASEMPTOMATİK VAKALARA DİKKAT!

Öte yandan, araştırmacılar felçlerin tipik olarak enfeksiyondan birkaç gün sonra meydana geldiğini ve korona virüsün belirtilerini asla göstermeyenleri de etkilediğini buldu. Asemptomatik vakalarda görülen felçlerin sıklığı hakkında uyarı yapıldı.Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, bu nedenle inme nedeniyle hastaneye yatırılan tüm hastalara, semptom gösterip göstermeksizin Kovid-19 testi yapılması gerektiğini bildirdi.

KOVİD-19'UN NEDEN OLDUĞU FELCİN ÖLÜM RİSKİ İKİ KAT DAHA FAZLA

Diğer taraftan, uzmanlar felç görülme riskinin cinsiyetler arasında ayrım göstermediğini, ancak Kovid-19’lu felç hastalarının, virüsü taşımayan felç hastalarına göre ölüm riskinin iki kat fazla olduğunu ifade etti.



Kovid-19 nedeniyle felç geçirenlerde ölüm oranın yüzde 31,5 olduğu açıklandı. Buna karşın Kovid-19 olmayan felç hastalarında ölüm oranın yüzde 12 olduğu görüldü.Bilim insanları, Kovid-19’un neden felce sebep olduğunu net bir şekilde açıklamak için araştırmalarını sürdürüyor. Ancak, yaygın olarak, korona virüsün sebep olduğu kan pıhtılaşması ve sitokin fırtınası ana neden olarak görülüyor.